Média Provincia Kulturális Egyesület

Média Provincia Kulturális Egyesület

2012 - Kardoskút

2018. június 14. - Média Provincia Egyesület

csoport_telep_market_2012.jpgIsmét Kardoskútra látogattak az újságírás iránt érdeklődők. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Helyi Lapok Szakosztálya és a Média Provincia Kulturális Egyesület szervezésében húsz szakember vett részt a háromnapos képzésen. A térség településeiről és az ország más részeiről érkezett hallgatók az újságírás szakmai követelményeiről, a lapkészítés gyakorlati munkájáról, a fotózás fortélyairól, települési és intézményi honlapok létrehozásáról, valamint az újságíró-szövetség tevékenységéről hallhattak előadásokat. Görög Ibolya protokollszakértő közéleti viselkedéskultúráról szóló tájékoztatóján a helybeliek térítésmentesen vehettek részt, amely lehetőséggel többen éltek.

Második alkalommal érkezett Kardoskútra a képzés, amelyet az önkormányzat is támogatott anyagilag. Ramasz Imre polgármester nem érhette meg, hogy a településen köszöntse a szervezőket és a résztvevőket, akik egy perces némasággal adóztak a mindenki által tisztelt és szeretett településvezető emlékének. Fájó szívvel idézték fel a tavalyi nyár jó hangulatú közös programjait.

Az első napon a képzés szervezője, Gönczi Mária, a MÚOSZ Helyi Lapok Szakosztályának vezetője beszélt a helyi lapok szerepéről, feladatairól és az újság szerkesztésének alapelveiről. Elmondta, hogy a hazánkban működő mintegy 3500 helyi médium közül mintegy 1500-2000 a helyi újságok száma. A lapok kétharmadát adják ki önkormányzatok, mint ahogyan a Kardoskúti Hírmondó elnevezésű, ingyenes, közéleti időszaki lapot is. Gönczi Mária hangsúlyozta, hogy az objektivitás, a megbízhatóság és a tisztességes tájékoztatás alapvető követelmény az újságírásban. Egy helyi lap közszolgálati feladatot lát el, legfontosabb témája a helyi közélet.

Kleer László főszerkesztő, fotóriporter, a MÚOSZ elnökségi tagja sajtójog, sajtóetika témakörökben tartott előadást, valamint a fényképezés alapjairól adott tájékoztatást. A sajtó műfajelméletének rejtelmeivel Nagy Gábor Miklós kommunikációs szakértő ismertette meg a képzés résztvevőit. A sok humorral és gyakorlati példával színesített előadásának végén egy közösen eljátszott sajtótájékoztató alapján hírt és tudósítást kellett írniuk a hallgatóknak. „Általános és közéleti viselkedéskultúra, napjaink protokollja” címmel Görög Ibolya protokollszakértő a külső megjelenés, öltözködés és a viselkedési normák jelentőségéről beszélt, amelyek hitelességünket, európaiasságunkat is közvetítik a másik fél felé.

A zárónapon dr. Petróczi Gáborné Barna Ildikó tördelőszerkesztő az újságkészítéshez szükséges számítógépes programokról és az alapvető tördelési szabályokról beszélt, illetve tartott gyakorlati bemutatót. Porcsin Zsolt újságíró, médiatanácsadó a településmarketing új lehetőségeiről, a honlapok létrehozásáról és gondozásáról beszélt. A résztvevőknek a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Tóth Károly adta át a képzés elvégzéséről szóló tanúsítványt, végezetül megköszönte a település vezetésének, hogy helyet és anyagi támogatást adott ennek a képzésnek.

(Besenyei Gábor újságíró, Szentes)

Kapcsolódó anyagok:
A képzés felhívása (pdf)

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaprovincia.blog.hu/api/trackback/id/tr2814047414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása